Proč nosit brýle proti modrému světlu a co vůbec modré světlo je?

1950x650_blog_bryle

V poslední době se hodně mluví o modrém světle, ale pokud se podíváš kolem sebe, nenajdeš příliš mnoho světla, které by opravdu svítilo modře. Tak proč o něm všichni mluví? Většina světelných zdrojů, jako jsou mobilní telefony, počítačové monitory, sluneční světlo nebo stropní svítidla přeci vydává převážně bílé světlo. Tak proč je modré světlo stále považováno za hrozbu?

Sluneční světlo, mobilní telefony a další zařízení, která vydávají bílé světlo, ve skutečnosti obsahují čtyři základní barvy: modrou, zelenou, oranžovou a červenou. Tyto barvy jsou smíchány tak, aby vytvořily to, co nazýváme viditelným světlem, které se jeví jako bílé. Modrá složka světla, známá také jako modré světlo, je tak mnohem běžnější, než by se mohlo zdát na první pohled. Je to právě modrá složka, která často zaujímá větší podíl, než si mnozí uvědomují.


Proč bychom měli být opatrní s modrým světlem?

Není přesně možné tvrdit, že modré světlo je špatné. Je klíčové si uvědomit, že člověk prošel evolucí po několik milionů let a světlo hrálo zásadní roli v našem vývoji. Během dne byla intenzita světla velmi vysoká, s výraznou přítomností modré složky. V podvečer se intenzita světla snižovala, a tím i zastoupení modrého světla. Každý z nás si nepochybně vzpomene na krásné červeno-oranžové západy slunce, kde modré světlo prakticky chybí. Stejně tak platí pro ohně, kde hledání modré složky bývá marné.

V noci byla intenzita světla a zastoupení barev minimální. Tato světelná dynamika ovlivnila náš cirkadiánní rytmus, který reguluje naši pozornost, únavu, energetické hladiny, vylučování hormonů, krevní tlak a další tělesné procesy nezbytné pro optimální zdraví a výkonnost.

V moderním prostředí se však setkáváme s umělým modrým světlem z elektronických zařízení, což může narušit náš přirozený cirkadiánní rytmus. Opatrný přístup k modrému světlu, zejména ve večerních hodinách, může být klíčový pro udržení rovnováhy a optimální funkce našeho biologického systému.

Jak se ale proti modrému světlu chránit?

Možnosti máme v podstatě dvě. Buď se odstěhovat se na opuštěný ostrov mimo civilizaci bez jakékoli elektroniky a jiných technologií, nebo se chránit pomocí našich Kama Lights brýlí. Ačkoliv první možnost by možná někomu přišla na pár dní zajímavá, z dlouhodobého hlediska je to téměř nemožné. Proto jsou Kama Lights brýle skvělou volbou.

Jak a kdy je ale používat?

Brýle si nasaď každý den 90-120 minut před spaním. Po nasazení je sundej až když půjdeš spát. S brýlemi můžeš dělat vše, na co si vzpomeneš, vyřizovat maily, koukat na televizi nebo jen relaxovat a připravovat se na nejlepší spánek v životě. S naším stylovým designem navíc budeš vypadat dobře. Jen dej pozor a nepoužívej je při řízení nebo při práci s barvami. Brýle jsou určeny na denní použití.

Pokud se chceš dozvědět více o cirkadiálním rytmu a světlech zlepšujících tvůj den, mrkni na naše články a prozkoumej náš web.