Flicker-free osvětlení: Nutnost pro současnou dobu

flicker_free_24V_DC kopie

V posledních letech představuje technologie LED osvětlení klíčový prvek moderních osvětlovacích systémů jak v domácnostech, tak v komerčních a průmyslových aplikacích. Jakýsi zlom přineslo zavedení směrnic Evropské unie, které od září 2021 vyžadují, aby všechny světelné produkty vstupující na trh EU splňovaly přísné požadavky na minimalizaci flickeru – nepříjemného blikání světla, které může mít negativní dopad na lidské zdraví a bezpečnost.

Co je to flicker?

Flicker ve světle LED lze popsat jako rychlé a opakované fluktuace jasu, které mohou být viditelné nebo neviditelné lidskému oku. Viditelný flicker lze pozorovat, když například rychle máváme tužkou pod světlem a vidíme sérii statických a jednotlivých obrazů (stroboskopický efekt). Neviditelný flicker je zase zřetelný, pokud světlo snímáme z blízké vzdálenosti pomocí fotoaparátu nebo smartphone, což může vést k fluktuačnímu zobrazení jasu na fotografii.

Proč EU zavedla přísné regulace?

Studie a výzkumy prokázaly, že dlouhodobý pobyt v prostředí s flickerem může způsobovat řadu zdravotních problémů, jako jsou bolesti hlavy, únavu očí, sníženou koncentraci a v některých případech i záchvaty fotocitlivé epilepsie. Z tohoto důvodu EU v rámci nařízení COMMISSION REGULATION (EU) 2019/2020 stanovila, že všechny světelné zdroje na trhu musí splňovat kritéria pro minimální flicker (Pst LM ≤ 1.0, SVM ≤ 0.4), aby se tak zvýšila ochrana spotřebitelů a zlepšila celková kvalita osvětlení.

Jak identifikovat flicker-free LED světla?

Ačkoliv mnoho výrobců na trhu deklaruje své produkty jako "bez flickeru", ne všechny LED lampy jsou skutečně flicker-free. Je důležité hledat produkty, které mají certifikace nebo testování od renomovaných institucí, které garantují nízkou úroveň flickeru nebo jeho úplnou absenci.

Budoucnost flicker-free osvětlení

S rostoucím pochopením škodlivosti flickeru a s přísnějšími regulacemi je pravděpodobné, že trend flicker-free osvětlení bude nadále růst. Instituce a organizace ve Spojených státech a dalších zemích se zaměřují na podobné legislativní kroky, což naznačuje, že normy pro kvalitu osvětlení se stanou globálně přísnějšími.

 

Flicker-free a světla Kama Lights®

Světla Kama Lights® jsou navržena tak, aby poskytovala nejen vysokou efektivitu a bezpečnost, ale také pohodlí a zdravotní přínosy pro uživatele. Jednou z klíčových vlastností těchto světel je technologie flicker-free, tedy bez blikání. Tato funkce je zásadní pro zajištění pohodlí očí a prevenci únavy způsobené dlouhodobým vystavením umělému osvětlení.

Co znamená flicker-free?

Flicker-free, česky "bez blikání", znamená, že světlo vyzařované světelnými zdroji, jako jsou LED diody, je stabilní a neobsahuje rychlé změny intenzity světla, které jsou obvykle vnímány na periferní úrovni zraku. Tyto rychlé změny mohou být zdrojem nepohodlí a mohou vést k problémům jako je únavě očí, bolesti hlavy či zhoršené soustředění.

Jaké jsou výhody světel Kama Lights® s technologií flicker-free?

  1. Redukce únavy očí: Dlouhodobé vystavení blikajícímu světlu může způsobovat únavu očí a další zdravotní problémy. Světla Kama Lights® minimalizují toto riziko tím, že poskytují stálé osvětlení bez blikání.

  2. Lepší soustředění a produktivita: Stabilní osvětlení bez rušivých efektů blikání může pomoci zlepšit celkovou produktivitu a soustředění při práci nebo studiu.

  3. Bezpečnost: Flicker-free technologie přispívá k celkové bezpečnosti osvětlení tím, že eliminuje riziko vyvolání epileptických záchvatů u jedinců s fotosenzitivní epilepsií.

Technologický základ flicker-free svítidel

Světla Kama Lights® využívají pro dosažení flicker-free efektu technologie jako je Pulse Width Modulation (PWM), což je metoda, která umožňuje plynulé stmívání světel bez vytváření blikajícího efektu. Tato technologie také přispívá k efektivnější regulaci elektrického proudu, což znamená méně tepla a delší životnost LED diod.

Světla Kama Lights® s technologií flicker-free poskytují uživatelům nejen vysokou úroveň pohodlí a bezpečnosti, ale také podporují lepší pracovní a životní prostředí tím, že zabraňují negativním zdravotním dopadům spojeným s blikajícím světlem. Tato vlastnost činí Kama Lights® ideální volbou pro domácnosti, kanceláře a další prostory, kde kvalita světla ovlivňuje denní aktivitu a pohodu.